Bu blog Negatif iyonların insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini anlatmak ve bu konuda toplumumuzda bir bilinç oluşumuna destek vermek gayesi ile hazırlanmıştır. Negatif iyonlar üzerine yaptığım bilimsel çalışmalardan elde ettiğim bilgiler ışığında paylaşımlarda bulunuyorum.
Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı
29 Ağustos 2016 Pazartesi
Negative ions prolongs life! Negatif iyonlar ömrü uzatıyor!
Genel anlamda daha uzun bir yaşam söz konusuysa ortalama ömür süresi diğerlerine göre daha uzun olan toplumlarda daha az sigara ve alkol tüketildiğine, daha çok spor yaptıklarına ve stresle mücadelede daha iyi olduğuna inanılırdı.
Ancak uzun yaşamın sadece bu gibi faktörlerle ilgisi olmadığı ortaya çıktı.
Bama uzun yaşam süreleri bakımından diğer bölgeler ile kıyaslandığında bir istisna.
Çin’in pek çok köyünde 60 yaşını görmüş insanlara tabut hazırlamak bir gelenek ama Bama’nın asırlık insanları hayatları boyunca pek çok tabutun çürüdüğünü görüyorlar.
(Onbinlerce akciğer hastası ve sağlıklı insan uzun yaşamın toprakları olarak bilinen Bama’ya akın ediyor)
Bama, yer kabuğu katmanını direkt olarak kesen çok derin bir fay hattının üzerinde bulunuyor. Bunun sonucunda da karadan havaya yüksek miktarda güçlü negatif iyonlar yayılıyor. Santimetrekare başına düşen 2000 ve 5000 arasında iyon, bol yağış ve tarihin ilk zamanlarından kalma ormanlar Bama’daki uzun yaşamın formülü.
(Bama’nın Jizuan Kasabası, Peng Nian)
Bazı bilim adamları, Bama’nın doğal kaynak ve ırmak sularının karasal manyetizmaya bağlı olarak hücre yenilenmesini hızlandırdığını düşünüyorlar.
Bölgenin yerel taşları, çamuru ve ahşabı kullanılarak yapılan Bama evleri ise uzun yaşam için ayrıca faydalı çünkü bölgenin taşları zaten düşük olan radyasyonu emiyor. Bilim adamları bütün bu yerel koşulların hastalıklara karşı direnci artırdığını, metabolizmayı düzenlediğini, astım ve bronşite iyi geldiğini ve kan basıncını dengelediğini söylüyor.
Bölge halkının beslenmesi de oldukça sağlıklı. Başlıca besin maddeleri; mısır, pirinç, darı, tatlı patates, soya fasulyesi, fasulye, yeşil fasulye, bal kabağı, mantar, keçi, tavuk ve ördekten oluşmakta.
(Dilimlenmiş beyaz tavuk)
Biz de TRT Türk Artı ekibi olarak Uzm. Dr. Sinan İbiş’e uzun yaşamın sırrını ve negatif iyonların yaşamımıza etkilerini sorduk.
İşte uzun yaşamın sırrını öğrendiğimiz röportajdan satır başları:
Uzun yaşamın sırrı nedir?
İnsanın yaradılışındaki hücresel biyolojik süreçler ne kadar çok müdahaleden ve zararlı etkilerden uzak kalırsa insanlar o derece uzun ve sağlıklı yaşayabilirler.
Çevre koşulları yaşam süremizi etkiler mi?
Kırsal kesimde yaşayanlar endüstriyel ve teknolojik kirlilikten, yaşamın getirdiği karmaşıklık ve güçlüklerden daha fazla olumsuz olarak etkileniyorlar. Bu olumsuz etkileşimin doğurduğu biyolojik stres ise hücrelerin yaşam sağlığını bozarak hastalıklara zemin hazırlıyor. Hastalıklar ise zaman içerisinde yaşam kalitesini bozarak ömrü kısaltıyor.
Negatif iyon nedir? Negatif iyon havayı nasıl temizler?
Bir oksijen ile elektron adını verdiğimiz yük birleşince ‘’negatif iyon’’ adını alıyor. Tabiatta moleküller içerdikleri yüklere göre pozitif, negatif veya yük içermiyorsa nötr olarak adlandırılıyor. Doğadaki ve bedenlerimizdeki tüm yaşam süreçlerinde ise moleküllerin yükleri zaman zaman negatif ve pozitif hale gelebiliyor. Taşınan yükler ise vücutta, atmosferde veya doğada moleküllere hareket imkanı sağlıyor.
Pozitif ve negatif yüklü moleküller karşılaştıklarında birbirlerine yapışarak çökerler, dolayısıyla etkisizleşirler.
Havadaki partiküller, tozlar, polenler, bakteriler ve virüsler, sigara dumanı, zararlı gazlar genellikle pozitif yüklüdür. Pozitif yüklü bu zararlı maddeler negatif yüklü iyonlarla karşılaştıklarında nötr hale gelerek çökerler ve etkilerini kaybederler. Bu da özellikle havanın temizlenmesinde son derece etkilidir. Endüstrinin, şehirsel yaşamın, kapalı ortamların olmadığı yerlerde negatif iyonlar hakimdir ve dolayısıyla da hastalık yapıcı etkenler mevcuttur.
(Negatif iyon)
Negatif iyonlar doğada nasıl oluşur?
Doğada doğal veya sentetik olarak oluşmuş birçok ortam moleküllerin yüklerini etkileyerek yük yapılarının değişmesine neden olur. Bir molekül başka bir molekülden elektron aldığı zaman negatif iyon haline geçer. Yapılan araştırmalar gök gürültüsü, şimşek, deprem gibi birçok doğa olayının oluşturduğu manyetik alan nedeniyle doğadaki iyonik hareketlerin değişime uğradığını ve özellikle de bu bölgelerde negatif iyonların artış gösterdiğini, doğa olaylarının fazla yaşandığı bölgelerin ise genellikle yerleşim ve sanayi bölgesi olarak tercih edilmemesinin de bu bölgelerdeki iklim zenginliğini olumlu olarak etkilediğini göstermiştir.
(Çin/Hebei-Tianjin çelik fabrikası)
Negatif iyonların hastalıkları önlemede etkisi nedir?
İşte negatif iyonlar havadaki bu zararlı maddelerin taşıdığı pozitif yükler nedeniyle onlara yapışır ve onları etkisiz hale getirir.
Negatif iyonların hakim olduğu ortamlardaki insanların hücre yaşamlarının daha sağlıklı olduğu, özellikle üst solunum yollarına bağlı hastalıkların nadir geliştiğini, zihin ve üreme sağlığının daha elverişli olduğu görülmüştür.
Negatif iyonlar özellikle soluma ve uyku sağlığımızı olumlu olarak etkilemektedir. Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından birisi solunan havanın temiz olmasıdır. Temiz hava demek yeterince oksijene sahip, bakteri, virüs ve mantarlardan arınmış, polen ve tozları içermeyen, metal buharları, zehirli gaz ve benzeri toksik maddeleri taşımayan hava olması gerekir. Ancak şehirleşme ve sanayileşme havanın içeriğini her gün adeta zehirleyerek solunan hava kalitesini, dolayısıyla da insanların yaşamını ortadan kaldırmaktadır. Solunan havadaki zararlı maddeler ne kadar çok ise hastalanma olasılığımız, kaliteli yaşamdan uzaklaşma olasılığımızda o derece yüksektir.
İnsan sağlığına etkileri nelerdir?
Kirli atmosferde yaşayan insanların daha agresif, depresif, mutsuz bir yaşam sürdükleri; özellikle gelişmiş ülkelerde bu tür etkilere maruz kalmış insanların dönemsel olarak devlet tarafından hava değişimi için yumuşak iklimli, kirlilikten uzak bölgelere yani negatif iyonların hakim ülkelere gönderilmektedirler. Negatif iyonlar insan vücudundaki uyuma sağlığını düzenleyen melatonin hormonu ile mutlu ve enerjik olmamızı sağlayan serotonin hormonunun salınımını da artırdığı görülmüştür.
Özellikle çocuklarda öğrenme süreçlerinin ve dikkat seviyelerinin yaşadıkları ortamdaki pozitif iyon miktarının yüksek olmasından olumsuz olarak etkilendiğini, hatta negatif iyonların düşük olduğu bölgelerde çocukların hiperaktivite gibi sorunları da fazla yaşadığı tespit edilmiştir.
Soluduğumuz havanın sağlığımızla ilişkisi nedir?
Özellikle kapalı ve nemli havalarda havadaki pozitif yüklerin artması insanlarda gerilim, yüksek tansiyon, migren, stres gibi rahatsızlıkları tetiklemektedir. Bu ortamdaki insanların özellikle negatif iyon miktarı yüksek ortamlara geçirilmesi ile şikayetlerin hızla azaldığı görülmüştür.
Zirai alanda yapılan çalışmalarda negatif iyonların zengin olduğu ortamlarda bitkilerin daha verimli, daha sağlıklı oldukları da tespit edilmiştir.
(TRT Türk Artı / Cansu KURUKAHVECİOĞLU)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)