Bu yukarıdaki videoda günlük yaşamımızda sıkça kullandığımız bilgisayarların kendi bataryaları ile çalışırken ürettikleri manyetik alan ile elektriğe takılarak kullanımları arasında ki elektromanyetik alan farkının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu kadar az elektrik tüketen yüksek gerilimi olmayan ve herzaman dizlerimizde yada elimizin altında olan bir cihazın boyutlarına göre çok etkin bir manyetik alanı olması bizi şaşırttı. Birde ghz bandında çalışan çep telefonlarının alanlarını düşünün. Bu masum aletler cihazlar bile çok büyük zararlar verebilir bunları doğru kullanmalıyız. Kendi bataryaları ile daha az alan üretmekteler. Fakat her cihaz için geçerli değil.Aşağı da Tmmob emo izmir şubesinin hazırladığı bir yazıdan alıntı yapılan bir çalışma var.
Elektrik Alanı nedir?
Elektrik alanı, bir elektrik yükünün başka bir elektrik yükü üzerinde yarattığı çekme veya itme kuvveti etkisini ifade eder. Her elektrik yükü (şarj) bir elektrik alanı üretir. Elektrik alanını meydana getiren şey, elektrik yüklerinin varlığıdır. Bundan dolayıdır ki, elektrik şebekesine bağlı bir lamba,içinden akım geçip yanıyor olmasa bile bir elektrik alanı yaratır. Bir cihazın beslenme gerilimi yükseldikçe, bunun sonucu olarak ortaya çıkan elektrik alanı da yükselir.Elektrik alan şiddetinin birimi metre başına volt(V/m)olarak ifade edilir. Elektrik alan şiddeti kaynaktan uzaklaştıkça hızla azalır. Elektrik alanı için dikkate değer bir nokta, az da olsa yalıtkan nitelikli küçük bir engelin bile (bina, ağaç vb.)elektrik alanını engelliyor olmasıdır.Manyetik Alan nedir?
Manyetik alan, elektrik yükleri yer değiştirdiğinde, yani bir elektrik akımı sirkülâsyonu olduğunda ortaya çıkar. Lamba yandığında, elektrik alanının yanı sıra, akımın besleme kablosundan lambaya geçişinden kaynaklanan bir manyetik alanda söz konusudur.Manyetik alanda,manyetik akı yoğunluğu birimi tesla (T) uluslararası birim olarak kullanılır. Çoğunlukla mikro tesla ( T) olarak ifade edilir. Manyetik alan ölçü birimi olarak Gauss (G) birimi de kullanılmaktadır. Akım ne kadar yüksekse, bunun bir sonucu olan manyetik alan da o kadar yüksek olur. Elektrik alanında olduğu gibi, manyetik alan şiddeti de mesafe ile hızla azalır. Buna karşın, manyetik alan, elektrik alanında olduğu gibi engel teşkil eden nesnelerce neredeyse hiç engellenmez. Elektromanyetik alanlar (EMA), elektrik ve manyetik alanların bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Burada, elektrik dalgası ve manyetik dalga ışık hızında birlikte yer değiştirirler. Elektromanyetik alanların belirgin özelliği frekansları ve dalga uzunluklarıdır. “Frekans”, dalganın bir saniyedeki titreşim (salınım) sayısıdır ve Hertz (Hz) ile ölçülür. Dalga uzunluğu ise bir titreşim sırasında dalganın katettiği mesafedir. Frekansyükseldikçedalgauzunluğukısalırvealandayayılanenerjiyükselir.
Elektrik alanı insan bedeninde nasıl hissedilir?
İnsan bedeninin elektriği iletme özelliği bulunmaktadır, dolayısıyla insan bedeni iletkendir. Ayrıca, bir elektrik alanına maruz kalındığında, elektrik yükleri indüksiyon olgusunu takiben bedenin yüzeyinde birikirler. Elektrik yüklerinin birikmesi, kendini farklı şekillerde gösterir. Temas sırasında cilt ile cisimler arasında mikro-kıvılcımlar görülür. Bu olgular ciltle temas eden cisimlerin iletken olduklarını gösterdikleri gibi, insan tarafından daha fazla algılanabilir niteliktedirler. Saçların ve vücut tüylerinin titreşmesi (=elektriklenmesi) gayet çarpıcı bir şekilde, statik elektriklenme durumunda saçların kafa derisi üzerinde dikleşmesiyle kendini gösterir. Bu karakteristikler elektrik alanının kişiye bağlı olarak az veya çok algılanmasını sağlar. Vücut tüyü/saç miktarının fazlalığından ötürü özellikle erkekler kadınlardan daha duyarlıyken hayvanlardaki hassasiyet hem kadınlar dakin den hem de erkekler de kin den fazladır.Aynı mantık çerçevesinde,elin üzeri avuç içinden 2 ila 3 kat daha hassastır. Öte yandan, bu olgu, bedenin elektrik alanına nazaran pozisyonuna göre değişiklik gösterir.Kollarımızı yukarı kaldırdığımızda,kollar ve ellerin yüzeyindeki elektrik alanını lokal olarak artırırız. Elektrik alanının lokal olarak artırılmasıyla yıldırımı üzerine çekmek üzere tasarlanan yıldırımlık lar da da noktasal etkiye sahip yukarı da belirtilen olgu kullanılmaktadır. Elektrik alanının algı eşikleri : 10 kV/m altında, çok az sayıda insan ciltlerinin üzerine “üfleniyormuş” gibi hisseder, 10-20kV/m arasında,kimi insanlar derilerinde iğnelenme hisseder, 20 kV/m itibaren, insanların %5'inden fazlası iğnelenme hissederken bazıları bunu nahoş bir his olarak nitelendirmektedir.
Manyetik alanın insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini biliyor musunuz?
• İnsan vücudunun manyetik alanla olan dengesini bozan etkenlerden birisi de kimyasal kirleticiler, haberleşme frekansları,elektrik güç hatlarından gelen sinyallerle çevrenin kirlenmesidir. Bunlar, canlının elektromanyetik dengesini bozmaktadır, (Widgery,2002). Cep telefonu zararları üzerine birçok araştırma yapılmaktadır. Kandaki zararlı proteinlerin ve toksinlerin beyne girmesini engelleyen savunma mekanizmasını devre dışı bırakmaya, yorgunluk, baş ağrısı, deride yanma hissi ortaya çıkarmaya, yüksek tansiyon oluşmasına, baş ağrıları, baş dönmesi ve dikkatin dağılmasına sebep olduğuna dair bulguları elde edilmiştir(Tutev,2002). İngiltere, İsveçve ABD; EM alanların akut myeloid lösemi riskini artırdığını rapor etmişlerdir. Günlük yaşamda maruz kalınan Manyetik alanların beyin tümörlerini, özellikle erkeklerde lösemi ve akut myeloid lösemiyi artırdığı gözlenmiştir. 2 mG (iki mili Gaus) gibi çok küçük magnetik alanlar lösemi, lenfoma ve yumuşak doku sarkomlarınıdahafazlaolmaküzeretümkansertürlerini1.4katıartırmaktadır. Elektrik hatlarında çalışanların beyin kanserine yakalanma oranı 7 kat fazla bulunmuştur. KamuoyundansaklanmayaçalışılanolaylardanencanlıgerçekDR.GeorgeCarlo dur. Dr. Carlo 1993 yılından başlayarak uzun süre cep telefonlarının zararları üzerine araştırmalar yapmış ve zararlı olmadığını savunmuştur. Ancak; Dr.Carlo1999 yılında kaleme aldığı bir yazıda uzun süren araştırmaları sonunda bazı sorunlarla karşılaştığının ve bunların mutlak suretle üzerine gidilmesi gerektiğini bildirmiştir.
•Özellikle cep telefonlarının kullandığı frekanstaki EM alanın 1993 yılında Belçikalı bilimciler tarafından P53 geninde hasara yol açtığının gösterilmesi, ayni frekansın (2.45 GHz) farelerde beyin lezyonu oluşturduğu, Washington Üniversitesinde (1995) gösterilmiştir. WHO EMF projesi başkanı M. Repacholi'nin cep telefonu frekansının farelerde lenfomaya neden olduğu bulgusunun yayınlan masının WTR(Wireless Technology Research) tarafından ret etmiştir. •Bir cep telefonu üretici firması adına araştırma yapan ünlü Biyofizikçi Rose Adey'in araştırma sonuçlarını kabul etmeyen ilgili firmanın kendisiyle bilimsel çalışmaları durdurmasıdır. Bu nedenle Fransa'da son bir yılda her iki cinste de beyin tümörü sayısında %31 artış görülmesi bize sunulan kaynakları sınırsız ve sorumsuz kullanamayacağımıza ilişkin önemli göstergeler den yalnızca birkaçıdır.
Manyetik alanın kısa ve uzun vadedeki etkilerini biliyor musunuz?
Kısa vadede etkileri.
Stres, • Görüş alanın daralması,
•Kulak bölgesinde ısınma,
•Kalp pilinin bozulma riski,
•Kulak çınlaması, •Yorgunluk hissi,
Konsantrasyon bozulması, •Baş ağrıları,
İşitmede geçici aksaklılar,
Sersemleme olarak sıralanabilir.
Uzun vadede etkisi
Genetik yapının bozulması,
Beyin hücrelerinde ölüm ve beyin tümörü,
Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri,
Kan beyin bariyerinin zedelenmesi,
Kalp rahatsızlıkları, Hafıza zayıflaması,
Kalıcı işitme bozuklukları,
Embriyo gelişiminin zarar görmesi,
Düşük riskinin artması,
Kan hücrelerinin bozulması
“üfleniyormuş”duygusu,deri iğnelenme hissi ve nahoş bir his algılanması durumunda elektrik alan etkisinde kalındığına dikkat edilmelidir. Yüksek değerde olan alanlardan veya sözkonusu alan içinde mevcut bulunan özelliklemetalcisimlerdenuzakdurulmalıdır. Elektrikvemanyetikalanüretenkaynaklarınkontrollüçalıştırılarakdahaazalan üretilmesi veya cisimlerde daha az temas akımı oluşturacak şekilde değişiklikler yapılmasısağlanmalıdır. Temas akımları cisimlerin topraklanmasıyla veya yalıtkan bir madde ile kaplanmasıileazaltılmalıdır. Düşük frekanslı elektrik alanların etkisini azaltmak için metal perdeler (Faraday Kafesi)yerleştirilmeliyadaekranlamayapılmalıdır. Düşük frekanslı manyetik alanlar metal perdeleme ile yok edilemeyeceğinden aktifsistemlergeliştirilerekalanetkisiazaltılmalıdır. Alandeğerlerindenvazgeçilemediğidurumlardaelektrikvemanyetikalanüreten kaynakların bulunduğu ortamlara fiziksel giriş önlenmelidir. Söz konusu alanlara girenler ve bu alanlarda çalışanlar için uygun elbiseler ve eldivenler gibi kişisel koruyucu donanım sağlanmalıdır. Günlük hayatta kullandığımız elektrikli cihazlar ülkemizce kabul edilen standartları taşımalıdır. Günlük hayatta kullandığımız elektrikli radyolu saatler, tele-sekreterler vb cihazların yatak odalarında bulunmamasına dikkat edilmelidir. Evlerdevebürolardakullanılanbilgisayarlarmonitörlerininarkakısımlarıyüksek değerde alan oluşturduklarından, söz konusu monitörlerin arkası kullanılmayan alana yönlendirilmeli ve uzak durulmalıdır. Yaşam mahallerinde elektrik hatlarının geçtiği duvar ve bölmelerden uzak durulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder