Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

31 Ağustos 2016 Çarşamba



  Villagers Clean Air Sells to urban China.

 Çin'de Köylüler Şehirlilere Temiz Hava Satıyor.



Güney Çin’'in Guangdong bölgesinin Lianshan Dağı köylüleri bölgelerine gelen turistlere poşetlere doldurdukları dağ ve orman havasını satıyorlar.


Çin’in bir çok bölgesine hızla yayılan hava kirliliği girişimci Çinli 
köylülerinin yeni bir sektör yaratmasına neden oldu.


Orhan Veli'nin Şiiri Yalan Oldu: Çin'de Köylüler Şehirlilere Temiz Hava Satıyor
Lianshan Dağı köylülerinin satışları için buldukları sloganlar da hayli ilgi çekici. Köylüler satışlarında ‘‘Bir poşet hava, satın alınan sağlıktır’’, ‘‘Endüstriyel kirli hava içermez’’ gibi sloganlarla poşetlerdeki temiz havayı turistlere satmaya çalışıyorlar. Köylüler temiz hava doldurdukları poşetlerin içine dağ ve ormandan topladıkları çiçeklerini de koyuyorlar.

Orhan Veli'nin Şiiri Yalan Oldu: Çin'de Köylüler Şehirlilere Temiz Hava Satıyor
Poşetlere doldurdukları temiz havayı poşeti 10 ile 30 Yuan (1.5 – 4.6 $ ) fiyatına satan köylülerin ticari grişimi bazı turistler tarafından komik karşılanırken bazı turistler fiyatları düşürmek için köylülerle pazarlık ediyorlar. Bazı turistler ise poşetler içinde satın aldıkları Linshan Dağı temiz havasını beraberlerinde yaşadıklara şehirlere taşıyorlar.

Orhan Veli'nin Şiiri Yalan Oldu: Çin'de Köylüler Şehirlilere Temiz Hava Satıyor
Çalıştığı Guangdong Bölgesi başkenti Guangzhou’dan üç yıl önce hava kirliliğinden kaçmak için köyüne geri dönen ticari girişimin fikir sahibi Zhi Chenglin ‘‘temiz hava’’ satma düşüncesinin şehirlerde yaşayanlara çevrenin korunmasının önemini tekrardan hatırlatmasını umuyor.




          DEATHS DUE TO AIR POLLUTION.
         HAVA KİRLİLİĞİNE BAĞLI ÖLÜMLER


Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hava kirliliği öldürmeye devam ediyor. Verilere göre, dünyadaki yaklaşık 50 milyon ölümün 2 milyon 390 binine yani yaklaşık yüzde 4-5'ine hava kirliliği neden oluyor. Türkiye'de ise ölümlerin yüzde 10'u hava kirliliğine bağlı olarak gerçekleşiyor.Türkiye'de hava kirliliğinden yılda 20 binin üzerinde kişi yaşamını yitiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü verileri hava kirliliğine bağlı ölümlerde çarpıcı tabloyu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre; dünya da bir yılda iç mekan kirliliği nedeni ile 1 milyon 497 bin kişi, dış mekan kirliliği nedeniyle ise 865 bin kişi olmak üzere toplam 2 milyon 362 bin kişi hava kirliliğine bağlı olarak ölüyor. Yani dünyadaki yaklaşık 50 milyon ölümün yüzde 4-5'ine hava kirliliği neden oluyor.

Verilere göre, Türkiye'de ise bir yılda hava kirliliği'nden 21 bin 300 kişi ölüyor. Türkiye'de bir yılda yaşamını kaybeden yaklaşık 240 bin kişinin yüzde 10'u hava kirliliğine bağlı olarak hayatını kaybediyor.


HAVA KİRLİLİĞİNE BAĞLI ÖLÜMLERDE ÇİN İLK SIRADA


Havva kirliliğine bağlı ölümler açısından dünya ülkeleri arasında sıralama yapıldığında ise kalabalık nüfusu ile ilk sıraya Çin yerleşiyor. Hava kirliliğinden ölümlerde 656 bin 300 kişi ile birinci sırada Çin, 527 bin 700 kişi ile ikinci sırada Hindistan, 99 bin 400 ölüm ile Pakistan üçüncü sırada geliyor. Türkiye ise yıllık 21 bin 300 kişinin hava kirliliğinden ölümü 14'üncü sırada yer alıyor. Bin kişide hava kirliliğine bağlı ölüm oranları sıralaması yapıldığında ise; binde 1.805 ile Angola birinci sırada, binde 1.790 kişi ölümü ile Burkina Faso ikinci sırada, binde 1.394 kişilik ölüm ile Mali üçüncü sırada yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerinde hava kirliliğinden sıralamasında Türkiye dünyada 15'inci sırada yer alıyor.

Çinde hava kirliliğine bakın nasıl çare buldular

Hava kirliliğiyle boğuşan Çin'de halk temiz hava ihtiyacını paketlenmiş dağ havasıyla karşılamaya çalışıyor.

 Hava kirliliğine 'Çin' usulü çözüm! Temiz hava istasyonu

Çin'in Henan eyaletinin merkezi Zhengzhou şehrinde bir seyahat acentası "temiz hava" etkinliği düzenledi. Meydana LaujunDağı'ndan getirildiği belirtilen temiz hava torbaları asıldı. Çinliler, asılı torbalardan sarkıtılan maskelerden birkaç dakikalığına da olsa "dağ havası" solumak için sıraya girdi.

çinde temiz dağ havası ile ilgili görsel sonucu
Ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliği sebebiyle endişeli günler yaşayan halk paketlenmiş dağ havası fikrini benimsemiş görünüyor.

teneke kutuda dağ havası ile ilgili görsel sonucu




Çinli milyoner dağ havasını teneke kutulara koyarak satıyor. Çinli girişimcinin Kola kutularındaki yaklaşık 300 cc lik orman ,dağ havası insanın tek solumasındaki yarım litre havadan (500 cc ) daha azdır. Bu haliyle bile 10 günde 8 milyon teneke satıldığı belirtiliyor haberlerde. Bu haber doğruysa potansiyeli bu sektörün potansiyeli çok yüksek demek.Benim tasarladığım cihaz ve sistem de ise bir kez 20-30 usd vererek hesaplanamayacak kadar çok temiz ve iyonca zengin hava solunacaktır. Ve cihazın senelere yayılan ömrü kadar ücretsiz sağlıklı hava solunacaktır. Çinli girişimcinin kutusundaki hava iyonca da zengin değildir. Çünkü iyon depolanamaz. Üzerindeki negatif yük kısa sürede nötürleşir

29 Ağustos 2016 Pazartesi


           Negative ions prolongs life!         Negatif iyonlar ömrü uzatıyor!


Genel anlamda daha uzun bir yaşam söz konusuysa ortalama ömür süresi diğerlerine göre daha uzun olan toplumlarda daha az sigara ve alkol tüketildiğine, daha çok spor yaptıklarına ve stresle mücadelede daha iyi olduğuna inanılırdı.

Ancak uzun yaşamın sadece bu gibi faktörlerle ilgisi olmadığı ortaya çıktı.

Bama uzun yaşam süreleri bakımından diğer bölgeler ile kıyaslandığında bir istisna.

Çin’in pek çok köyünde 60 yaşını görmüş insanlara tabut hazırlamak bir gelenek ama Bama’nın asırlık insanları hayatları boyunca pek çok tabutun çürüdüğünü görüyorlar.

(Onbinlerce akciğer hastası ve sağlıklı insan uzun yaşamın toprakları olarak bilinen Bama’ya akın ediyor)

Bama, yer kabuğu katmanını direkt olarak kesen çok derin bir fay hattının üzerinde bulunuyor. Bunun sonucunda da karadan havaya yüksek miktarda güçlü negatif  iyonlar yayılıyor. Santimetrekare başına düşen 2000 ve 5000 arasında iyon, bol yağış ve tarihin ilk zamanlarından kalma ormanlar Bama’daki uzun yaşamın formülü.


(Bama’nın Jizuan Kasabası, Peng Nian)

Bazı bilim adamları, Bama’nın doğal kaynak ve ırmak sularının karasal manyetizmaya bağlı olarak hücre yenilenmesini hızlandırdığını düşünüyorlar.

Bölgenin yerel taşları, çamuru ve ahşabı kullanılarak yapılan Bama evleri ise uzun yaşam için ayrıca faydalı çünkü bölgenin taşları zaten düşük olan radyasyonu emiyor. Bilim adamları bütün bu yerel koşulların hastalıklara karşı direnci artırdığını, metabolizmayı düzenlediğini, astım ve bronşite iyi geldiğini ve kan basıncını dengelediğini söylüyor.


Bölge halkının beslenmesi de oldukça sağlıklı. Başlıca besin maddeleri; mısır, pirinç, darı, tatlı patates, soya fasulyesi, fasulye, yeşil fasulye, bal kabağı, mantar, keçi, tavuk ve ördekten oluşmakta.

 (Dilimlenmiş beyaz tavuk)

Biz de TRT Türk Artı ekibi olarak Uzm. Dr. Sinan İbiş’e uzun yaşamın sırrını ve negatif iyonların yaşamımıza etkilerini sorduk.

İşte uzun yaşamın sırrını öğrendiğimiz röportajdan satır başları:

Uzun yaşamın sırrı nedir?

İnsanın yaradılışındaki hücresel biyolojik süreçler ne kadar çok müdahaleden ve zararlı etkilerden uzak kalırsa insanlar o derece uzun ve sağlıklı yaşayabilirler.

Çevre koşulları yaşam süremizi etkiler mi?

Kırsal kesimde yaşayanlar endüstriyel ve teknolojik kirlilikten, yaşamın getirdiği karmaşıklık ve güçlüklerden daha fazla olumsuz olarak etkileniyorlar. Bu olumsuz etkileşimin doğurduğu biyolojik stres ise hücrelerin yaşam sağlığını bozarak hastalıklara zemin hazırlıyor. Hastalıklar ise zaman içerisinde yaşam kalitesini bozarak ömrü kısaltıyor.

Negatif iyon nedir? Negatif iyon havayı nasıl temizler?

Bir oksijen ile elektron adını verdiğimiz yük birleşince ‘’negatif iyon’’ adını alıyor. Tabiatta moleküller içerdikleri yüklere göre pozitif, negatif veya yük içermiyorsa nötr olarak adlandırılıyor. Doğadaki ve bedenlerimizdeki tüm yaşam süreçlerinde ise moleküllerin yükleri zaman zaman negatif ve pozitif hale gelebiliyor. Taşınan yükler ise vücutta, atmosferde veya doğada moleküllere hareket imkanı sağlıyor.

Pozitif ve negatif yüklü moleküller karşılaştıklarında birbirlerine yapışarak çökerler, dolayısıyla etkisizleşirler.

Havadaki partiküller, tozlar, polenler, bakteriler ve virüsler, sigara dumanı, zararlı gazlar genellikle pozitif yüklüdür. Pozitif yüklü bu zararlı maddeler negatif yüklü iyonlarla karşılaştıklarında nötr hale gelerek çökerler ve etkilerini kaybederler. Bu da özellikle havanın temizlenmesinde son derece etkilidir. Endüstrinin, şehirsel yaşamın, kapalı ortamların olmadığı yerlerde negatif iyonlar hakimdir ve dolayısıyla da hastalık yapıcı etkenler mevcuttur.

(Negatif iyon)

Negatif iyonlar doğada nasıl oluşur?

Doğada doğal veya sentetik olarak oluşmuş birçok ortam moleküllerin yüklerini etkileyerek yük yapılarının değişmesine neden olur. Bir molekül başka bir molekülden elektron aldığı zaman negatif iyon haline geçer. Yapılan araştırmalar gök gürültüsü, şimşek, deprem gibi birçok doğa olayının oluşturduğu manyetik alan nedeniyle doğadaki iyonik hareketlerin değişime uğradığını ve özellikle de bu bölgelerde negatif iyonların artış gösterdiğini, doğa olaylarının fazla yaşandığı bölgelerin ise genellikle yerleşim ve sanayi bölgesi olarak tercih edilmemesinin de bu bölgelerdeki iklim zenginliğini olumlu olarak etkilediğini göstermiştir.

(Çin/Hebei-Tianjin çelik fabrikası)

Negatif iyonların hastalıkları önlemede etkisi nedir?

İşte negatif iyonlar havadaki bu zararlı maddelerin taşıdığı pozitif yükler nedeniyle onlara yapışır ve onları etkisiz hale getirir.

Negatif iyonların hakim olduğu ortamlardaki insanların hücre yaşamlarının daha sağlıklı olduğu, özellikle üst solunum yollarına bağlı hastalıkların nadir geliştiğini, zihin ve üreme sağlığının daha elverişli olduğu görülmüştür.

Negatif iyonlar özellikle soluma ve uyku sağlığımızı olumlu olarak etkilemektedir. Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından birisi solunan havanın temiz olmasıdır. Temiz hava demek yeterince oksijene sahip, bakteri, virüs ve mantarlardan arınmış, polen ve tozları içermeyen, metal buharları, zehirli gaz ve benzeri toksik maddeleri taşımayan hava olması gerekir. Ancak şehirleşme ve sanayileşme havanın içeriğini her gün adeta zehirleyerek solunan hava kalitesini, dolayısıyla da insanların yaşamını ortadan kaldırmaktadır. Solunan havadaki zararlı maddeler ne kadar çok ise hastalanma olasılığımız, kaliteli yaşamdan uzaklaşma olasılığımızda o derece yüksektir.

İnsan sağlığına etkileri nelerdir?

Kirli atmosferde yaşayan insanların daha agresif, depresif, mutsuz bir yaşam sürdükleri; özellikle gelişmiş ülkelerde bu tür etkilere maruz kalmış insanların dönemsel olarak devlet tarafından hava değişimi için yumuşak iklimli, kirlilikten uzak bölgelere yani negatif iyonların hakim ülkelere gönderilmektedirler. Negatif iyonlar insan vücudundaki uyuma sağlığını düzenleyen melatonin hormonu ile mutlu ve enerjik olmamızı sağlayan serotonin hormonunun salınımını da artırdığı görülmüştür.


Özellikle çocuklarda öğrenme süreçlerinin ve dikkat seviyelerinin yaşadıkları ortamdaki pozitif iyon miktarının yüksek olmasından olumsuz olarak etkilendiğini, hatta negatif iyonların düşük olduğu bölgelerde çocukların hiperaktivite gibi sorunları da fazla yaşadığı tespit edilmiştir.

Soluduğumuz havanın sağlığımızla ilişkisi nedir?

Özellikle kapalı ve nemli havalarda havadaki pozitif yüklerin artması insanlarda gerilim, yüksek tansiyon, migren, stres gibi rahatsızlıkları tetiklemektedir. Bu ortamdaki insanların özellikle negatif iyon miktarı yüksek ortamlara geçirilmesi ile şikayetlerin hızla azaldığı görülmüştür.


Zirai alanda yapılan çalışmalarda negatif iyonların zengin olduğu ortamlarda bitkilerin daha verimli, daha sağlıklı oldukları da tespit edilmiştir.

(TRT Türk Artı / Cansu KURUKAHVECİOĞLU)

28 Ağustos 2016 Pazar

The effect of negative ions on blood circulation.





                Negatif iyonların kan dolaşımına etkisi.

Negatif iyonlar vücudumuzda kanın kalitesi ve oksijen taşıma kapasitesi üzerindeki olumlu etkileri tüm vücudumuza zincirleme bir reaksiyon şeklinde yayılır. Kilometrelerce uzunluktaki çeşitli çaplardaki damarlardan en ince kılcal damarlara kadar uzanan bu ağ üzerinde çok olumlu etkileri vardır. Akışkanlığın artması tüm hücrelere oksijen ve gıdanı ilacı ve ihtiyaç duyulan tüm elementlerin taşınmasını sağlar. Vücudumuzdaki tüm alışveriş kan ile olur. Eğer fiziksel olarak kanınız bozuksa sizi mühtemelen bir hastalık bekliyordur. Kanınızın asitlilik,ve akışkanlığı normal değerlerde ise sağlıklı olmamanız için bir neden yoktur. Elbette dışardan aldığınız mikrop ve benzeri etkenler yok ise. Zaten böyle bir durumda da bu zararlı yabancılar ile savaşacak akyuvarlar ,T hücreleri gibi savaşcı hücreler kan yoluyla giderler. Yani kanınız aktığı sürece oksijen taşıdığı sürece gıadaları ve diğer ihtiyaç duyulanları taşıyabildiği sürece siz yaşam mücadelesine devam edersiniz. Bu sebepten kan vücudunuzun her yerine gidebilmeli ve bu hareketini dolaşımı sürekli yapmalı. Bunu sağlayan ne varsa bu sizin lehinizedir. 

Negatif iyon yayan elementler bu işi doğal olarak yapıyorlar. Thermal görüntüler de negatif iyon yayan bilekliklerle yapılan bir test var.